Składniki
2 polędwiczki wieprzowe (po 1/2 kg każda)
50 dag moreli (mogą być świeże lub z syropu)
1/2 szkl. musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1/2 szkl. dżemu morelowego
1 ząbek czosnku (dałam 4)
sól, pieprz
*Pieczone ziemniaczki
1 kg ziemniaków
oliwa z oliwek
sól, pieprz
zioła: bazylia, tymianek
Przepis
Piekarnik nastawić na opcję „grill” lub włączyć tylko górną grzałkę, nagrzać do temperatury 220 – 230 st. C. Ja nastawiłam na termoobieg z grillem i rozgrzałam do temperatury 200 st. C. Musztardę wymieszać z dżemem, odłożyć połowę, do tego co zostało dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Polędwiczki umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Na każdą polędwiczkę nałożyć porcję masy musztardowo-morelowo-czosnkowej i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Tak przygotowane polędwiczki ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Morele świeże wydrylować, z syropu osączyć, a następnie wymieszać z odłożoną musztardą morelową i przyprawić solą i pieprzem. Morele ułożyć w jednej warstwie dookoła mięsa i wstawić do piekarnika, piec ok. 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika, mięso odstawić na ok. 5 minut, żeby soki w mięsie dobrze się rozłożyły. Pokroić polędwiczki w plastry i podawać z pieczonymi morelami i pieczonymi ziemniaczkami, według poniższego przepisu:
Ziemniaków nie obieramy, tylko bardzo dokładnie myjemy, kroimy je jak na takie grube i duże frytki, przekładamy do dużej miski, polewamy oliwą z oliwek, dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy.Wykładamy ziemniaki na blachę z papierem do pieczenia, jeden obok drugiego. Wkładamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200st.C