Składniki
Składniki na obiad dla 4 osób:
50-60 dag polędwiczek wieprzowych
3 pełne łyżki suszonych pomidorów w oliwie
2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory
olej rzepakowy
5-6 świeżych pomidorów koktajlowych
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
słodka śmietanka 12-18 %, ok 200-250 ml
3/4 szklanki wody
świeża natka pietruszki
sól
pieprz
Dodatkowo:
20 dag kaszy jęczmiennej
Przepis
1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i olej, przesmażamy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy umyte i osuszone polędwiczki, oprószamy je solą i pieprzem podczas odwracania na patelni. Gdy polędwica nabierze lekko złotawego koloru dodajemy suszone i świeże pomidory, część natki pietruszki, zalewamy wodą oraz śmietanką.
2. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy mięso przez ok 15-20 minut, tak aby sos odparował i zgęstniał. Po koniec posypujemy świeżą natką pietruszki. Mięso przed podaniem i krojeniem należy zostawić na kilka minut aby odpoczęło. W moim przypadku podawane z kaszą jęczmienną, ale to Wy zdecydujecie czy to będzie ryż, kasza czy ziemniaki.