Polędwiczki wieprzowe w sosie

Ewelina
Obiad
13.11.2015 9:20
Polędwiczki wieprzowe w sosie

Składniki

Składniki na obiad dla 4 osób:

50-60 dag polędwiczek wieprzowych

3 pełne łyżki suszonych pomidorów w oliwie

2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory

olej rzepakowy

5-6 świeżych pomidorów koktajlowych

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

słodka śmietanka 12-18 %, ok 200-250 ml

3/4 szklanki wody

świeża natka pietruszki

sól

pieprz

Dodatkowo:

20 dag kaszy jęczmiennej

Przepis

1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i olej, przesmażamy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy umyte i osuszone polędwiczki, oprószamy je solą i pieprzem podczas odwracania na patelni. Gdy polędwica nabierze lekko złotawego koloru dodajemy suszone i świeże pomidory, część natki pietruszki, zalewamy wodą oraz śmietanką.

2. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy mięso przez ok 15-20 minut, tak aby sos odparował i zgęstniał. Po koniec posypujemy świeżą natką pietruszki. Mięso przed podaniem i krojeniem należy zostawić na kilka minut aby odpoczęło. W moim przypadku podawane z kaszą jęczmienną, ale to Wy zdecydujecie czy to będzie ryż, kasza czy ziemniaki.