Przepis
Składniki:
- 3 plastry polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki pieprzu czarnego mielonego
- 2-3 łyżeczki pieprzu białego ziarnistego
- 80 ml whisky szkockiej, np. Grants'a
- 100 ml śmietany
- mąka do opruszenia mięsa
- masło
- cebula
Cebulę siekamy i podsmażamy na złoto na maśle. Mięso obtaczamy w czarnym pieprzu i rozgniatamy, aby miało ok 2 cm szerokości po czym opruszamy mąką. Pod koniec smażenia cebuli wrzucamy je na patelnię, i smażymy z każdej strony po 2 minuty. Dodajemy whiskey i biały pieprz, poprzednio zmielony w moździerzu. Nie mielimy go jednak zbyt mocno, spore kawałki pieprzu sprawią, że sos będzie wyraźniejszy. Zaprawiamy sos śmietaną, intensywnie mieszamy i ściągamy z ognia.