Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Krzysztof
Obiad
20.03.2014 7:33
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Przepis

Składniki:

- 3 plastry polędwicy wieprzowej

- 2 łyżki pieprzu czarnego mielonego

- 2-3 łyżeczki pieprzu białego ziarnistego

- 80 ml whisky szkockiej, np. Grants'a

- 100 ml śmietany

- mąka do opruszenia mięsa

- masło

- cebula

Cebulę siekamy i podsmażamy na złoto na maśle. Mięso obtaczamy w czarnym pieprzu i rozgniatamy, aby miało ok 2 cm szerokości po czym opruszamy mąką. Pod koniec smażenia cebuli wrzucamy je na patelnię, i smażymy z każdej strony po 2 minuty. Dodajemy whiskey i biały pieprz, poprzednio zmielony w moździerzu. Nie mielimy go jednak zbyt mocno, spore kawałki pieprzu sprawią, że sos będzie wyraźniejszy. Zaprawiamy sos śmietaną, intensywnie mieszamy i ściągamy z ognia.