Ciasto cytrynowe - PRZEPIS

Ewelina
Ciasta
20.03.2014 21:18
Ciasto cytrynowe - PRZEPIS

Przepis

Ciasto cytrynowe

Składniki na tortownicę 24cm (można użyć małej keksówki):

225g miękkiego masła lub margaryny

200g cukru (użyłam 150g)

4 jajka

łyżeczka ekstraktu z wanilii

otarta skórka z 1 cytryny

60ml soku z cytryny

210g mąki

60g mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

lukier lub cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z mąką kukurydzianą, solą oraz proszkiem do pieczenia.

Masło miksujemy z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodajemy po 1 jajku, po każdym miksując ciasto około minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Następnie dodajemy po 1 łyżce mieszankę suchych składników. Na końcu wlewamy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Tortownicę natłuszczamy i obsypujemy lekko mąką. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy do suchego patyczka około 40-45 minut w 175 stopniach (u mnie z termoobiegiem). Po wystudzeniu ciasto dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.