Przepis
Ciasto cytrynowe
Składniki na tortownicę 24cm (można użyć małej keksówki):
225g miękkiego masła lub margaryny
200g cukru (użyłam 150g)
4 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
otarta skórka z 1 cytryny
60ml soku z cytryny
210g mąki
60g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
lukier lub cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z mąką kukurydzianą, solą oraz proszkiem do pieczenia.
Masło miksujemy z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodajemy po 1 jajku, po każdym miksując ciasto około minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Następnie dodajemy po 1 łyżce mieszankę suchych składników. Na końcu wlewamy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Tortownicę natłuszczamy i obsypujemy lekko mąką. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy do suchego patyczka około 40-45 minut w 175 stopniach (u mnie z termoobiegiem). Po wystudzeniu ciasto dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.