Przepis
Przepis dostałam od siostry, ciasto fajne, leciutkie z delikatną nutą cytrynową :) Polecam, bo smakowite było :)) Blaszka 24x34 cm
Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki mąki
6 jajek
3 kisiele cytrynowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Białka ubiłam na sztywna pianę, dodałam cukier. Następnie dodawałam po jednym żółtku. Cały czas miksowałam. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kisielami, dodałam do ciasta, delikatnie wymieszałam. Przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu studzimy, następnie przekrawamy na pół.
Składniki masa budyniowa:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
sok z 1/2 cytryny
2 szklanki wody
Wodę (1,5 szklanki) wlałam do garnka i zagotowałam z masłem, cukrem i sokiem z cytryny. W reszcie wody rozpuściłam dwa budynie. Jak woda zaczęła się gotować, dodałam budynie, ciągle mieszałam do momentu,aż budyń nam zgęstnieje. Chwilkę przestudziłam i ciepły wyłożyłam na jedną połowę ciasta.
Składniki pianka cytrynowa:
500 ml śmietany kremówki
2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Jak zaczną tężeć, ubijamy śmietanę, do ubitej dodajemy galaretki. Piankę wykładamy na masę i przykrywamy drugą połową ciasta. U mnie na wierzchu roztopiona czekolada i całość posypana kokosem. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.