Pijana śliwka

Krzysztof
Ciasta
21.07.2014 10:49
Pijana śliwka

mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa ze śliwką suszone śliwki (5 dag) 100 ml wódki 250 g masła w temperaturze pokojowej 250 g nutelli bita śmietana 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany ( śmietan-fixy ) Sposób wykonania: Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na noc w wódce. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. (Biszkopt jest dosyć wilgotny, ale jeśli lubicie bardzo mokre ciasta, można go dodatkowo nasączyć naparem z kawy). Jeden kawałek ciasta, to konkretna porcja energetyczna, dlatego proponuję na wyjątkowe okazje. Na koniec, ostrożnie wlać pozostały po moczeniu śliwek alkohol. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę nutellowo-śliwkową. Zimną śmietankę, wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch ciasta. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. Przygotować masę: Masło utrzeć mikserem na puch. Wymieszać. Blaszkę o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obie mąki i kakao przesiać, dodać do masy jajecznej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2014/03/Pijana-sliwka.html