Ciasto cytrynowe z makiem

Krzysztof
Ciasta
12.02.2014 18:54
Ciasto cytrynowe z makiem

Przepis

Składniki:

240 g mąki

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

156 g niesolonego masła, rozpuszczonego i wystudzonego

60 g tłustej śmietany w temperaturze pokojowej ( użyłam 22% Gosposi)

3 łyżeczki startej skórki cytrynowej

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżeczki maku

4 jajka w pokojowej temperaturze

250 g cukru (zmniejszyłam ilość do 200)

Rozgrzać piekarnik. W misce umieścić mąkę, proszek i sól. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać masło, śmietanę, skórkę, sok i mak. Jajka ubijac z cukrem 5 minut az będa białe i puszyste. Delikatnie wmieszać (przesiać) szpatułką mąkę do jajek aż się połączą. Dodac 1/4 masy jajecznej do masy maślano-smietankowej. Dodać resztę i mieszać delikatnie az się połączą. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej formy keksowej. Piec przez 1 godzinę do suchego patyczka. Ciasto mozna polukrować lub posypać cukrem pudrem