Przepis
Składniki:
240 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
156 g niesolonego masła, rozpuszczonego i wystudzonego
60 g tłustej śmietany w temperaturze pokojowej ( użyłam 22% Gosposi)
3 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżeczki maku
4 jajka w pokojowej temperaturze
250 g cukru (zmniejszyłam ilość do 200)
Rozgrzać piekarnik. W misce umieścić mąkę, proszek i sól. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać masło, śmietanę, skórkę, sok i mak. Jajka ubijac z cukrem 5 minut az będa białe i puszyste. Delikatnie wmieszać (przesiać) szpatułką mąkę do jajek aż się połączą. Dodac 1/4 masy jajecznej do masy maślano-smietankowej. Dodać resztę i mieszać delikatnie az się połączą. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej formy keksowej. Piec przez 1 godzinę do suchego patyczka. Ciasto mozna polukrować lub posypać cukrem pudrem