Przepis na domowego Twixa

Krzysztof
Ciasta
30.09.2013 7:05
Przepis na domowego Twixa

Przepis

Batonik a'la twix

[blacha o wym. 11 x 25 cm]

Ciasto:

95 g miękkiego masła

1/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

Nadzienie:

3-4 łyżki masy krówkowej (z puszki)

Polewa czekoladowa:

ok. 125 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie 100 g mlecznej i 25 g gorzkiej)

1 łyżka oleju

Ciasto: W misce utrzeć masło, dodać cukier i mąkę. Ucierać mikserem aż do powstania gładkiego ciasta (kruchego). Ciastem wylepić dno keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (wym. 12cm x 30cm). Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut do momentu aż nabierze złotego koloru. Ciasto ostudzić.

Nadzienie: Masę krówkową wyłożyć na ostudzone ciasto. Całość włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Wyjąć i pociąć na ok. 2 cm batoniki.

Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać olej. Zanurzać batoniki w czekoladzie. Wyjąć i odstawić do zastygnięcia czekolady.

Smacznego!