Piernik złocisty

Krzysztof
Przepisy
02.12.2014 21:50
Piernik złocisty

Przepis

To mój ulubiony piernik, ma fantastyczny smak....rozpływa się w ustach ale...ale trzeba go zrobić na 4-5 dni przed przełożeniem.

Składniki na ciasto:

90 dag mąki, po połowie krupczatki i pszennej

30 dag margaryny

25 dag cukru pudru

1 i 1/2 łyżeczki sody

jajo, 2 żółtka

6 łyżek ciepłego mleka

6 łyżek płynnego miodu

pół opakowania przyprawy do piernika

cynamon, gałka muszkatołowa wg.uznania ja zawsze dodaje po ok.1/2 łyżeczki

Dodatki do przełożenia:

słoik twardej marmolady, fantastycznie się komponuje z dziką różą

Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę, mleko, miód oraz jajo i żółtka, przyprawę do pierników, cynamon. Wyrobić, podzielić na trzy części,rozwałkować na dużą blaszkę, każdą część upiec osobno. Tem.180C ok 20-25 minut, ciasta są cienkie wiec trzeba sprawdzać aby nie przypalić. Po upieczeniu delikatnie zsunąć na deseczkę, bo ciasto jest twarde i łatwo je uszkodzić. Ułożyć na twardej deseczce , włożyć do foliowej torby i odstawić na min 3 dni bez przekładania.

Składniki na masę:

1/2 litra mleka

po łyżce mąki krupczatki i ziemniaczanej

torebka budyniu waniliowego

25 dag margaryny

żółtko

cukier waniliowy

5 łyżek cukru pudru

Ugotować budyń z dodatkiem mąki krupczatki i ziemniaczanej, odstawić do wystudzenia. Margarynę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na pierwszym placku ułożyć masę budyniową, na drugim marmoladę. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem i gotowe przełożone ciasto ponownie odstawić do foliowej torby aby nadzienie wsiąkło i zmiękczyło ciasto.