Przepis
To mój ulubiony piernik, ma fantastyczny smak....rozpływa się w ustach ale...ale trzeba go zrobić na 4-5 dni przed przełożeniem.
Składniki na ciasto:
90 dag mąki, po połowie krupczatki i pszennej
30 dag margaryny
25 dag cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki sody
jajo, 2 żółtka
6 łyżek ciepłego mleka
6 łyżek płynnego miodu
pół opakowania przyprawy do piernika
cynamon, gałka muszkatołowa wg.uznania ja zawsze dodaje po ok.1/2 łyżeczki
Dodatki do przełożenia:
słoik twardej marmolady, fantastycznie się komponuje z dziką różą
Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę, mleko, miód oraz jajo i żółtka, przyprawę do pierników, cynamon. Wyrobić, podzielić na trzy części,rozwałkować na dużą blaszkę, każdą część upiec osobno. Tem.180C ok 20-25 minut, ciasta są cienkie wiec trzeba sprawdzać aby nie przypalić. Po upieczeniu delikatnie zsunąć na deseczkę, bo ciasto jest twarde i łatwo je uszkodzić. Ułożyć na twardej deseczce , włożyć do foliowej torby i odstawić na min 3 dni bez przekładania.
Składniki na masę:
1/2 litra mleka
po łyżce mąki krupczatki i ziemniaczanej
torebka budyniu waniliowego
25 dag margaryny
żółtko
cukier waniliowy
5 łyżek cukru pudru
Ugotować budyń z dodatkiem mąki krupczatki i ziemniaczanej, odstawić do wystudzenia. Margarynę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na pierwszym placku ułożyć masę budyniową, na drugim marmoladę. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem i gotowe przełożone ciasto ponownie odstawić do foliowej torby aby nadzienie wsiąkło i zmiękczyło ciasto.