Zamiast gotowej bułki nafaszerowanej różnymi dziwnymi dodatkami- upiekłyśmy je samodzielnie, również kotlety są domowej roboty, a warzywa prosto z przydomowego ogródka :) - 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego - 1 jajko - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka musztardy - niecała płaska łyżeczka soli - pieprz - 1 łyżeczka sosu chili ( opcjonalnie) Na dolną część połóż sałatę, następnie kotleta z serem, musztardę, keczup, prążki cebuli, plaster pomidora i drugą część bułki z sosem. Z gotowej masy mięsnej uformuj płaskie kotlety i zgrilluj lub usmaż na patelni z każdej strony przez ok 5 min. Chyba każdy z nas w swoim życiu chociaż raz jadł hamburgera z ulicznej budki czy baru z szybkim jedzeniem. Następnie dodaj ok 50 ml bardzo zimnej wody i ręką wyrabiaj podobnie jak ciasto drożdżowe przez 5-10 min aż poczujesz że staje się gładkie i zwarte. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu oraz niezbyt zdrowe dodatki hamburger nie cieszy się dobrą opinią wśród dietetyków i osób dbających o linię.