Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym

Malgorzata
Obiad
10.07.2017 9:25
Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym (4 porcje) Składniki: 1 średnia polędwiczka wieprzowa, pokrojona na 1 cm plastry 2 łodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w plasterki 3 łyżki dżemu truskawkowego lub innego ulubionego 100 ml białego wina 2 łyżki masła 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka octu balsamicznego listki z kilku gałązek tymianku sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Pokrojone kotleciki delikatnie rozbij wierzchem dłoni i dopraw solą i pieprzem, po czym oprósz mąką. English version Pork loin with rhubarb sauce (4 servings) Ingredients: 1 medium pork tenderloin, cut into 1 cm slices 2 rhubarb stalks, washed and sliced 3 tablespoons strawberry or other berry jam 100 ml white wine 2 tablespoons of clarified butter 1 tablespoon of balsamic vinegar some thyme leaves salt, pepper and sugar to taste Preparation: Smash pork cutlets with the back of your hand, season with salt and pepper, and sprinkle with flour. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia, przez 1-2 minuty z każdej strony, po czym przełóż je na talerz. Na koniec włóż do sosu usmażone polędwiczki wraz z sokami z talerza, dopraw tymiankiem i podgrzewaj przez 1-2 minuty. Jeśli jesteś fanem tego rodzaju mięsa, z pewnością przypadnie Ci do gustu przepis na polędwiczki po indonezyjsku, w sosie karmelowym lub z balsamicznymi truskawkami, wszystkie przepyszne! Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, w delikatnym sosie rabarbarowo-balsamicznym i ziołami, świetnie sprawdzą się na łatwy obiad nawet w zabieganym tygodniu. Na początku szybko obsmażamy doprawione kotleciki, następnie na tej samej patelni w ciągu kilku chwil przygotowujemy pyszny sos i gotowe! At the end of the cooking transfer tenderloin cutlets back to the pan along with it’s juices, sprinkle with thyme thyme and heat for 1-2 minutes. Następnie włóż rabarbar i dżem, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut, aż rabarbar praktycznie się rozpadnie. Do tej samej patelni wlej wino i gotuj zdrapując drobinki z dna patelni aż połowa odparuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-rabarbarowym-pork-loin-with-rhubarb-sauce/