Składniki: 1/2 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 4 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie dojrzałe banany 1/2 szklaki mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie) 2 garście orzechów laskowych garść orzechów włoskich W przepisie nie ma dodatku żadnego słodzika, ale jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta to można dodać ksylitol lub inny zamiennik cukru. Na blogu pojawiło się już pyszne brownie bananowe - zdrowe i dietetyczne, teraz pora na podobne, ale w wersji wegańskiej. Ciasto nie jest więc bardzo duże, ale zjadając nawet niewielki kawałek można się najeść. W składzie same pyszne rzeczy, na czele z chrupiącymi orzechami (u mnie były to laskowe i włoskie). Brownie jest bardzo wilgotne, wręcz mokre, mocno czekoladowe z bardzo wyczuwalnym smakiem banana.