Biszkopt: 4 duże jajka 5 łyżek drobnego cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki oleju 1-2 łyżki soku pomarańczowego Hortex szczypta soli Masa pomarańczowa: 1 kisiel pomarańczowy z cukrem 1 galaretka pomarańczowa 1 puszka mandarynek sok pomarańczowy Hortex 70 g masła Pianka miętowa: 500 ml śmietany 36% pęczek mięty 1 galaretka agrestowa Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 2-3 łyżeczki miętowego pudru oraz galaretkę (na samym początku procesu tężenia – gdy ma już lekko gęstniejącą konsystencję). Początkowo myślałam żeby połączyć z miętą jabłka (kisiel jabłkowy na soku jabłkowym), ale ostatecznie cieszę się bardzo, że zdecydowałam się na pomarańcze. Odkładamy na około 20 minut do stężenia, następnie masę wylewamy na biszkopt. Od razu wykładamy na ciasto (lub na masę pomarańczową, jeśli biszkoptu nie przekrawamy). Masę przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Gotujemy, cały czas mieszając, przez około 1-2 minuty po czym zdejmujemy z palnika. Ja swój biszkopt przekroiłam na dwa blaty, ale jeśli Wam nie wyrośnie zbyt wysoki, nie jest to konieczne. Dodatkowo: 2 płaskie łyżeczki suszonej mięty 3 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie pianki miętowej należy rozpocząć dzień przed pieczeniem ciasta. Obie masy współgrają ze sobą idealnie i już nie mogę doczekać się lata, by w tym okresie właśnie wypróbować ponownie to połączenie. W tym celu śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy do niej około 25 listków mięty i mocno podgrzewamy. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kostki masło, mieszamy do roztopienia (masło można też wcześniej roztopić i dodać do masy płynne). Kroimy je na mniejsze części oraz w miarę możliwości usuwamy białe błonki. Zimną śmietankę wstawiamy do lodówki (rondelek można zabezpieczyć folią spożywczą), najlepiej na całą noc. Na samym końcu dodajemy kawałki mandarynek, mieszamy. Spieszę zatem do Was z przepisem na pyszne ciasto. Odstawiamy na około 15-20 minut.