Łatwiejszy do utrzymania czystości jest ten emaliowany, ale z drugiej strony duszenie potrawy na żeliwie też ma swój smaczek – tak przecież robiono przed laty. Na samą górę kładziemy porządny kawałek masła lub margaryny – co kto lubi – i przykrywamy kolejną warstwą liści z kapusty. Dlatego z chęcią wracam do dawnych dań z ogniska, czyli kociołka, zwanego również pieczonkami, strykiem, duszonymi, prażonymi lub prażonkami. A przy okazji zapraszam na mojego Instagrama →, gdzie znajdziecie sporo kulinarnych inspiracji, polecajek i codziennych kadrów z mojej kuchni i gotowania. Najbardziej popularny jest ten klasyczny, ale możemy zrobić kociołek myśliwski – do jego przygotowania użyjemy dziczyzny; węgierski – przygotujemy go wersji bardziej pikantnej ze sporą ilością papryki. Piękna pogoda, wakacyjne wyjazdy i czy też weekendowe spotkania z przyjaciółki to zawsze fajny pretekst, że spędzić miło czas i oczywiście przy okazji wspólnie zjeść coś smakowitego. Natomiast jeśli robimy je na grillu usuwamy po prostu ruszt, z kociołka odkręcamy nóżki, a garnek wstawiamy w żar. Teraz możemy kociołek wyłożyć liśćmi kapusty, a na nie układamy warstwami poszczególne składniki: pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę cebulę, kiełbasę, wędzone żeberka czy też boczek. Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki Jak przygotować pieczonki ? Teraz pora na decyzję jaki kociołek chcemy przygotować, bo tak naprawdę wszystko zależy od naszej wyobraźni i upodobań kulinarnych. ------------------------------------------------------------- Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki Czas przygotowania: 1,5 godziny kulinarne_przygody_gatity, gdzie znajdziecie sporo kulinarnych inspiracji, polecajek i codziennych kadrów z mojej kuchni i gotowania.