Kokosowy sernik mango z tofu bez pieczenia

Martyna
Ciasta
08.07.2017 18:32
Kokosowy sernik mango z tofu bez pieczenia

Składniki na masę: – 560-600g tofu naturalnego – 400ml mleczka kokosowego (puszka), schłodzonego przez 24h w lodówce – 250g pulpy z mango + 50-100g do dekoracji – 30-50g syropu daktylowego/klonowego – 2,5 łyżeczki agaru – skórka z otartej cytryny – laska wanilii Herbatniki i biszkopty mielimy na mąkę, łączymy z masłem i masłem orzechowym. Składniki na spód: – 100g herbatników pełnoziarnistych – 50g biszkoptów – 40g oleju kokosowego/masła o temperaturze pokojowej – 2 łyżki masła orzechowego Na dno (tortownicy z obręczą) wyłożone papierem do pieczenia, wykładamy przygotowany spód, lekko dociskamy zwilżoną łyżką i wstawiamy do lodówki, by stwardniał. Mamy wtedy pewność, co znajduje się w środku, a sam fakt przygotowania czegoś, co smakuje również innym – sprawia ogromną frajdę. Jednak, zamiast opychać się niezdrowymi słodyczami ze sklepu, czy ciastami z cukierni, których składu nie znamy, warto poświęcić parę chwil i przygotować coś samemu. W misie blendera umieszczamy wszystkie pozostałe składniki wraz z zagotowanym mleczkiem i miksujemy na gładki krem. Laskę wanilii wydrążamy, a ziarenka łączymy z pulpą z mango. Gęstą część mleczka przekładamy do rondelka i gotujemy wraz wydrążoną laską wanilii i z agarem, od czasu do czasu mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/kokosowy-sernik-mango-tofu-bez-pieczenia/