Składniki na krem: – 500 ml mleka (napoju) kokosowego – 400 ml (puszka) mleczka kokosowego – 150g suchej kaszy jaglanej – 3 łyżki wiórków kokosowych – 2 łyżki ksylitolu – 1 łyżka oleju kokosowego – 1 laska wanilii – sok z ćwiartki cytryny Dodatkowo: – chipsy kokosowe – płatki migdałowe – ekspandowana kasza jaglana – pełnoziarniste herbatniki 1. Połączenie kokosa, migdałów, chrupiącego wafelka i mlecznego kremu to rozkosz dla podniebienia, lecz po co faszerować się ogromem tłuszczu, cukru i mleka w proszku, skoro w warunkach domowych, możemy odtworzyć ten smak z wartościowych składników? Pomijając fakt, że większość słodyczy, które możemy znaleźć w sklepach nie jest zdrowa to jest jeden taki smakołyk, którego smak uwielbiam, a bardzo łatwo odtworzyć go w zdrowszej wersji. Gotujemy na wolnym ogniu wraz z wyjętymi czubkiem noża ziarenkami wanilii i pozostałą laską wanilii do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka (ok. 20-25 min). W misie blendera umieszczamy pozostałe składniki i miksujemy na idealnie gładki krem, w razie potrzeby dosładzamy.