SZARLOTKA NA CIEPŁO Z JAGODAMI I MALINAMI. PRZEPIS

KAROLINA
Ciasta
07.07.2017 20:39
SZARLOTKA NA CIEPŁO Z JAGODAMI I MALINAMI. PRZEPIS

Najlepszą szarlotkę z życiu jadłam kiedyś na Murowańcu (schronisko w Tatrach), niestety trafiłam tylko raz na taką na prawdę wyjątkową, miała w sobie jabłka krojone z plasterki i takie prażone, była możliwość zamówienia jej z jagodami i kwaśną śmietaną ;-))) PRZEPIS NA SZARLOTKĘ SKŁADNIKI: MASA JABŁKA-MALINY - 6 jabłek - 350 g malin mrożonych - 6 - 8 łyżek cukru Jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę, umieść je w rondlu wraz z cukrem. Na ciasto: - 150 g masła - 300 g maki pszennej - 6 żółtek - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soku z cytryny - 130 g cukru pudru - opcjonalnie łyżka śmietany Najlepszy rezultat osiągnięcie gdy proporcja masła do mąki będzie 1:2 tj. na każde 100 g masła 200 g mąki. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast i pewnie o tym wiecie bo wspominałam to już nie raz. Na kostkę masła tj. 200 g, używać powinniśmy minimum 5 żółtek. Nigdzie indziej nie smakują mi tak dobrze jak tam, może to za sprawą kilometrów w nogach, a może widoków, nie wiem. Szarlotka na ciepło z jagodami i malinami! Im więcej żółtek, tym lepiej, tym ciasto będzie bardziej kruche, bardziej smaczne. 3/4 ilości ciasta wylepiamy formę i od razu wylewamy masę z jabłek i malin. Pyszną jadłam też w schronisku przy zejściu z Wołowca. Dzisiaj też pyszna szarlotka, bo nietuzinkowa z dodatkiem malin i jagód. Na wierzch układamy kratkę z ciasta. W ogóle jakoś najlepsze szarlotki jadam w górach - Tatrach. Ciasto na szarlotkę, jest ciastem kruchym. Ciasto schładzamy w zamrażalniku przez 12-15 minut. ponadto: szklanka jagód i cukier puder ponadto: szklanka jagód i cukier puder

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2017/01/szarlotka-na-ciepo-z-jagodami-i-malinami.html