Dżem truskawkowy (bez zagęstników)

Monika
Przetwory
01.07.2017 15:41
Dżem truskawkowy (bez zagęstników)

**Truskawki zasypane cukrem można odstawić na dłużej a nawet na całą noc ale najlepiej w chłodne miejsce aby nie sfermentowały. ***Pasteryzację gotowego dżemu i soku można pominąć jeśli przełożymy gorące do słoików i odstawimy do góry dnem do wystudzenia, ja jednak dla pewności krótko pasteryzuję tym bardziej, że nie dodaję dużo cukru. Z 3 kg truskawek wyszło mi ok 1,2 l soku oraz 4 słoiczki dżemu o pojemności ok 320 ml****. *Cukru można dać więcej lub mniej, zależy jak słodki dżem lubimy i jak słodkie są truskawki. Ja jednak nie korzystam z tej metody i robię na tzw. oko, jeśli konsystencja w garnku jest zadowalająca to kończę gotowanie. Ilość otrzymanego soku i dżemu może się różnić, wszystko zależy jak soczyste są truskawki i jak długo całość gotujemy. składniki: ok 3 kg truskawek ok 600 g cukru* Truskawki dokładnie umyć, osączyć i obrać ze szypułek. Jeśli w trakcie gotowania okaże się że truskawki są mało słodkie to można dosypać jeszcze cukru. To co zostało w garnku postawić ponownie na ogniu i gotować aż całość zgęstnieje, od czasu do czasu przemieszać. Gotować aż dżem uzyska odpowiednią dla nas konsystencję (trzeba pamiętać ze po całkowitym wystudzeniu dżem jeszcze nieco zgęstnieje). W sumie całość gotowałam ok 1,5 godziny, dżem wyszedł gęsty prawie jak powidła. Dżem z zagęstnikami szybko się robi ale ten drugi jednak wymaga więcej czasu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2017/06/dzem-truskawkowy-bez-zagestnikow.html