Pasticio - grecka zapiekanka

Joanna

Zapiekanki

01.07.2017 13:55

Pasticio - grecka zapiekanka

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego opakowanie makaronu penne 200 g sera żółtego 100 g sera fety 1 mozzarella 1 cebula natka pietruszki posiekany pomidor pół łyżeczki kminu, łyżeczka oregano, łyżeczka cynamonu, sól, pieprz oliwa z oliwek 1/3 szklanki mąki pszennej 50 g masła 400 ml mleka jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa Zapiekanka robiona dawno temu z okazji meczu Polska Grecja (Euro 2012, czyli dawno), który nawiasem mówiąc skończył się remisem. W osobnym garnku roztapiamy mleko i mieszamy z mąką, aż się połączą. Gdy nieco się podsmaży, dodajemy posiekanego pomidora, natkę pietruszki oraz przyprawy. Na końcu dodajemy jajko u przyprawy i takim sosem polewamy wierzch zapiekani. Pieczemy w pierniku ok. 30 minut w 200 stopniach, a po wyłączeniu zostawiamy aż do wystygnięcia.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://giolancer.blogspot.com/2017/07/pasticio-grecka-zapiekanka.html