Tort porzeczkowy

Wiesław

Ciasta

01.07.2017 16:53

Tort porzeczkowy

Mocno schłodzony słodko-kwaśny tort na kakaowym biszkopcie z masą śmietanową i musem porzeczkowym idealny na upalne dni 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki niecała łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 l śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka cukru pudru 1 kg czarnych porzeczek mrożonych 8 łyżek cukru 1/2 szklanki gorącej wody 6 łyżeczek żelatyny Rozmrożone czarne porzeczki przekładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie, by porzeczki puściły sok i zaczęły się gotować (owoce powinny być jędrne, choć porzeczki można też rozgotować i zmiksować na gładką masę). Gdy porzeczki zaczynają tężeć wylewamy na masę śmietanową oraz wstawiamy ponownie do lodówki. Śmietanową masę wykładamy na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2015/08/tort-porzeczkowy.html