Składniki: 200 g cukinii 1 jajko 3 łyżki mąki 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka 4 łyżki posiekanego szczypiorku szczypta soli i pieprzu olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Z cukinii odcinamy oba końca. Cukinię o brany ząbek czosnku ścieramy na tarce na dużych oczkach. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym, wyłożonym na talerzu. Dzisiaj postanowiłam zrobić z niej placki, bardzo szybkie w przygotowaniu, ze składników, które zwykle mamy pod ręką. W drugiej misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sól oraz pieprz z roztrzepanym jajkiem i mlekiem. Placki są chrupiące, pięknie pachną, bo dodałam starty ząbek czosnku, tak smakuje lato. Smażymy po 2 minuty, z każdej strony, aż będą złociste.