Ciasto cytrynowo-marchewkowe

Krzysztof
Przepisy
20.03.2014 7:47
Ciasto cytrynowo-marchewkowe

Przepis

Składniki

Na ciasto:

400 g startej marchewki (3 duże marchewki)

250 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 kopiasta łyżeczka cynamonu

175 g drobnego cukru trzcinowego demerara

3 jajka

170 g oleju

7 plasterków ananasa z puszki

skórka starta z jednej pomarańczy (sparzonej wrzątkiem)

garść drobno posiekanych orzechów włoskich (do ozdoby)

Na krem:

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

skórka starta z 1/2 cytryny

1 łyżeczka waniliowo-karmelowej przyprawy do deserów w młynku lub 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C (grzanie góra i dół).

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować olejem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Marchewkę zetrzeć w malakserze.

Ananasa pokroić w drobną kosteczkę.

Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wymieszać.

Do drugiej miski wsypać cukier, dodać olej i jajka. Energicznie wymieszać wszystko trzepaczką.

Połączyć zawartość obu misek. Dokładnie wymieszać.

Dodać marchewkę, ananasa i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko razem.

Masę wlać do tortownicy.

Piec przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. (piekarniki różnią się między sobą, więc stopień upieczenia ciasta należy sprawdzić już po ok. 45 minutach i potem co kilka minut)

Ciasto wystudzić w formie. Gdy ostygnie, delikatnie wyjąć z tortownicy (nożem odkroić ciasto od brzegów) i przekroić na dwa równe placki. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie przygotować krem.

Dolny placek ułożyć na talerzu do ciasta i posmarować 1/3 kremu. Nałożyć drugi placek. Resztą kremu posmarować wierzch i boki ciasta.

Widelcem zrobić falisty wzorek na wierzchu ciasta, a zewnętrzną krawędź posypać orzechami włoskimi.

Krem:

Mascarpone umieścić w misce i miksować na wolnych obrotach miksera przez niecałą minutę, aż utworzy się jednolita masa.

Dodać cukier oraz sok i skórkę z cytryny i ewentualnie przyprawę waniliową. Miksować tylko do połączenia składników.

Gotowy krem wstawić do lodówki.

Smacznego!