Przepis
Potrzebne składniki: 150 g tartego, aromatycznego żółtego sera, 250 g mąki, 150 g masła, 1 jajko, 2 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, kminek, mąka do wałkowania; do smarowania ciasteczek: 1 żółtko, 1 łyżka słodkiej śmietany, tarty ser, połówki migdałów, sezam, kminek.
Mąkę, masło, jajko, śmietanę, sól i paprykę mieszamy, by uzyskać zwarte ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Zmrożone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykrajamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy mieszanką z żółtka i śmietany. Posypujemy dodatkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10-15 minut.