Ciasto red velvet

Krzysztof
Przepisy
19.03.2014 8:19
Ciasto red velvet

Przepis

Składniki na tortownicę 27cm (tort idealny na 24cm)

Ciasto:

2 1/2 szklanki mąki

1 1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)

1 łyżeczka soli (płaska)

1 łyżka ciemnego kakao

1 szklanka oleju

1 szklanka maślanki

3 jaja

czerwony barwnik (ja mam w proszku i dałam 1/2 łyżeczki)

1 łyżeczka białego octu

1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa mascarpone:

500 g serka mascarpone

200 g masła (miękkiego)

1 łyżeczka aromatu waniliowego

3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Jaja ubijamy z cukrem i solą z puszysta masę (3 minuty). Przesiewamy porcjami mąkę (wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia) i na zmianę dodajemy porcjami maślankę. Cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy kakao, barwnik, ocet, aromat i porcjami dolewamy olej. Miksujemy wszystko aż do gładkiej konsystencji.

Tortownicę 27 cm (lub 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i pieczemy 30-35 minut (sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło). Studzimy na kratce. Przekrawamy ciasto na 2 blaty (można przekroić na więcej, wg upodobań).

Masa mascarpone:

Ubijamy masło z cukrem do białości i porcjami dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy aromat.

Tort przekładamy 2/3 masy a pozostałą częścią smarujemy wierzch i boki. Obsypujemy kokosem (nie jest to konieczne).

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną