Przepis
Składniki na tortownicę 27cm (tort idealny na 24cm)
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
1 łyżeczka soli (płaska)
1 łyżka ciemnego kakao
1 szklanka oleju
1 szklanka maślanki
3 jaja
czerwony barwnik (ja mam w proszku i dałam 1/2 łyżeczki)
1 łyżeczka białego octu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Masa mascarpone:
500 g serka mascarpone
200 g masła (miękkiego)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Jaja ubijamy z cukrem i solą z puszysta masę (3 minuty). Przesiewamy porcjami mąkę (wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia) i na zmianę dodajemy porcjami maślankę. Cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy kakao, barwnik, ocet, aromat i porcjami dolewamy olej. Miksujemy wszystko aż do gładkiej konsystencji.
Tortownicę 27 cm (lub 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i pieczemy 30-35 minut (sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło). Studzimy na kratce. Przekrawamy ciasto na 2 blaty (można przekroić na więcej, wg upodobań).
Masa mascarpone:
Ubijamy masło z cukrem do białości i porcjami dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy aromat.
Tort przekładamy 2/3 masy a pozostałą częścią smarujemy wierzch i boki. Obsypujemy kokosem (nie jest to konieczne).
Smacznego!