Przepis
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - plus 1/4 szklanki do dekoracji
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 500 gram twarogu chudego lub półtłustego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki masła
Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy oraz proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać składniki mokre: jajka oraz olej. Do składników suchych dodać mokre, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, dołożyć marchewkę oraz orzechy. Całość wymieszać po raz ostatni i przelać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Gdy ciasto będzie się piekło, możemy przygotować krem. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawać twaróg (ja go wcześniej rozgniotłam widelcem, można też zmielić). Miksować, aż masa będzie gładka.
Po 35 minutach wyjąć ciasto i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić wzdłuż na pół i przełożyć połową kremu. Drugą częścią kremu posmarować wierzch ciasta. Posypać orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!