Ciasto czekoladowo serowe

Krzysztof
Przepisy
19.03.2014 8:19
Ciasto czekoladowo serowe

Przepis

Składniki blatu czekoladowego:

5 jajek

200g cukru

100g mąki pszennej

100g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki mleka

Składniki kremu serowo-czekoladowego:

5 jajek

2 łyżki cukru

600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego

300g białej czekolady

6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ok. ¹⁄³ szklanki wrzątku

300ml śmietany kremówki

Składniki warstwy owocowej:

500g owoców (maliny, brzoskwinie) - użyłam brzoskwiń z puszki

2 op. galaretki o wybranym smaku - u mnie brzoskwiniowe

Wykonanie blatu czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na przygotowaną formę o wym 28x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.

Wykonanie kremu serowo-czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jajka (uprzednio umyte i sparzone wrzącą wodą) ubijamy z cukrem na parze. Ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Tak przygotowaną masę dajemy porcjami do zmielonego sera stale miksując. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą czekoladowo-serową. Krem równomiernie rozprowadzamy na blacie czekoladowym i schładzamy w chłodziarce do zatężenia.

Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Owoce układamy na warstwie serowej. W przypadku brzoskwiń dokładnie odsączone z syropu kroimy na cienkie półplasterki i układamy jak dachówkę. Zalewamy tężejącą już galaretką i ponownie umieszczamy w chłodziarce. Ciasto jest dobre do spożycia na następny dzień, a jeszcze smaczniejsze w kolejnym dniu. Hmmm....a jakież jest smaczne, gdy już się kończy!

Źródło: http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/11/CIASTO-CZEKOLADOWO-SEROWE-DZIEN-I-NOC.html