1. Gdy chcesz coś ugotować, zagotuj najpierw wodę w czajniku, a następnie wlej do garnka. W ten sposób zaoszczędzisz zarówno energię jak i czas. 2. Podczas gotowania makaronu, który ma tendencję do sklejania się, dodaj łyżeczkę oleju i często mieszaj. 3. Aby zachować zielony kolor warzyw podczas gotowania, dodaj szczyptę cukru. 4. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny na każdy litr wody podczas gotowania ryżu. Dzięki temu ryż będzie puszysty. 5. Jeśli zdarzy Ci się kupić nie dojrzałe i twarde owoce wystarczy, że włożysz je do pojemnika wysypanego ryżem. Przyśpieszy to proces dojrzewania owoców. 6. Jeśli gotujesz warzywa to pamiętaj, by zawsze dodawać je do wody dopiero, gdy zacznie wrzeć. Dzięki temu zachowasz więcej witamin i składników odżywczych.