Dzisiaj zaprezentujemy Wam najlepsze sztuczki i porady, które z pewnością przydadzą Wam się w kuchni.
STARE PIECZYWO
Jeżeli chcesz uratować stare pieczywo to wystarczy, że rozłożysz je na blaszce do pieczenia i polejesz wodą.
Rozgrzej piekarnik do 150-160°C i włóż blachę na 7-8 minut.
Zobaczysz, że pieczywo będzie bardzo chrupiące i smaczne.
WIĘCEJ SOKU
Jeżeli chcesz ręcznie wycisnąć sok z cytrusów to najpierw włóż owoce do kuchenki mikrofalowej na 15-20 sekund w zależności od mocy.
Dzięki temu wyciśniesz więcej soku.
TWARDNIEJĄCE CIASTECZKA
Jeżeli upiekłaś dużo ciasteczek i przechowujesz je w słoiku to przydałoby się zabezpieczyć je jakoś przed stwardnieniem.
Najlepiej włóż do słoika kromkę chleba!
Dzięki temu ciastka nie zrobią się twarde.
Mało tego – możesz włożyć kromkę chleba do słoika z ciastkami które już są twarde.
Po 24 godzinach powinny znowu być mięciutkie.
NACZYNIA DO POSIŁKU
Zależy Ci na tym aby podane przez Ciebie danie dłużej zachowało swoją temperaturę?
Zacznij podawać potrawy na ciepłych talerzach.
Niektóre piekarniki mają specjalną szufladę dzięki którym naczynia będą ciepłe.
Możesz także podgrzać talerz w kuchence mikrofalowej, tylko upewnij się, że dany talerz się do tego nadaje.
SAŁATKI
Jeżeli planujesz podać sałatkę na stół to pamiętaj, aby doprawić solą dopiero bezpośrednio przed podaniem jej do zjedzenia.
Soląc sałatkę wcześniej sprawisz, że warzywa puszczą dużo wody i staną się oklapłe.
CEBULA
Jeżeli lubisz cebulę, ale nie chcesz jej dodawać do sałatek bo jej zbyt intensywny zapach i smak Ci przeszkadza to możesz zastosować pewien trik, który sprawi, że cebula będzie łagodniejsza w smaku i nie będzie wprowadzać łzawiącej atmosfery przy stole.
Po pierwsze do sałatek używaj czerwonej cebuli bo na surowo jest smaczniejsza niż biała, a po drugie to po pokrojeniu włóż ją na chwilę do lodowatej wody.
Zobaczysz, że będzie dużo łagodniejsza w smaku.
KAWA
Jeżeli masz w domu kawę która niezbyt Ci smakuje, jest gorzka i ma mocny smak to warto wykorzystać pewien prosty trik by poprawić jej smak.
Po wsypaniu mielonej kawy do kubka dodaj szczyptę cynamonu i szczyptę soli.
Dopiero później zalej kawę.
Zobaczysz, że kawa będzie miała bardziej łagodny smak.
IDEALNE MIĘSO
Jeżeli chciałabyś aby pieczone czy smażone przez Ciebie mięso było bardzo soczyste i delikatne to jako marynaty zacznij używać mieszanki białek jaj ze skrobią kukurydzianą.
Taka marynata skutecznie zatrzymuje wodę wewnątrz mięsa, dzięki czemu nie wyparuje podczas smażenia czy pieczenia.
To gwarancja, że mięso wyjdzie soczyste.