Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym z cukiniowym spaghetti

Natalia

Fit

27.06.2017 19:16

Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym z cukiniowym spaghetti

Składniki (2-3 porcje): Klopsiki: - 300 g mielonego mięsa z indyka - 1 jajko - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1/2 cebuli - szczypta soli - szczypta pieprzu - 1 litr bulionu warzywnego Sos: - 1 czerwona papryka lub 1 marchewka - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka oliwy - 500 g passaty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów lub 2 duże pomidory bez skórki) - szczypta soli - szczypta pieprzu - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/4 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie) - szczypta oregano lub 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Kamis (w mojej wersji) - łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie) - 2 cukinie - woda Klopsiki: To danie na pewno świetnie komponowałoby się ze zwykłym makaronem np. pełnoziarnistym lub bezglutenowym, ale polecam je zrobić jednak z cukinią, bo prezentuje się fantastycznie, jest lżejsze, a i tak można się nim najeść. To danie na pewno świetnie komponowałoby się ze zwykłym makaronem np. pełnoziarnistym lub bezglutenowym, ale polecam je zrobić jednak z cukinią, bo prezentuje się fantastycznie, jest lżejsze, a i tak można się nim najeść. Trochę inaczej też postąpiłam z makaronem z cukinii - wsadziłam go na minutę do gorącej wody, żeby cukinie zmiękły i przed podaniem makaron był ciepły. Trochę inaczej też postąpiłam z makaronem z cukinii - wsadziłam go na minutę do gorącej wody, żeby cukinie zmiękły i przed podaniem makaron był ciepły. Następnie włożyć do zimnej wody lub przed podaniem wrzucić na 1 minutę do gorącej wody, a następnie odcedzić. Następnie włożyć do zimnej wody lub przed podaniem wrzucić na 1 minutę do gorącej wody, a następnie odcedzić. W przepisie zmieniłam nieco składniki i wykonanie sosu - zamiast marchewki użyłam czerwonej papryki, dodałam też trochę innych przypraw, a zamiast pomidorów z puszki użyłam passaty pomidorowej. W przepisie zmieniłam nieco składniki i wykonanie sosu - zamiast marchewki użyłam czerwonej papryki, dodałam też trochę innych przypraw, a zamiast pomidorów z puszki użyłam passaty pomidorowej. Warzywny makaron pojawił się już na blogu przy okazji drobiowego rosołu (zainteresowanych odsyłam do przepisu, tam też jest odnośnik do specjalnej obieraczki, za pomocą której łatwo można wykonać spaghetti). Dodać pomidory lub passatę i gotować około 5 minut od czasu do czasu mieszając (jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać troszkę wody). Dodać pomidory lub passatę i gotować około 5 minut od czasu do czasu mieszając (jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać troszkę wody). Gdy cebula się zeszkli, wrzucić paprykę i smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić paprykę i smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut. Sos: Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę (lub zetrzeć marchewkę na tarle).

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2017/06/klopsiki-drobiowe-w-sosie-pomidorowym-z.html