Wywar drobiowy: ok. 300 g udek kurczaka 2,5 litra wody 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli 2 duże marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 1/2 białej części pora Botwinka: 2 pęczki botwiny 2,5 litra przygotowanego wywaru drobiowego (patrz powyżej) 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru sok z cytryny 1 łyżka śmietany 18% do podania: jajka na twardo, koperek Przygotować wywar drobiowy. Po ugotowaniu, z wywaru wyjąć kurczaka i warzywa i przelać przez sitko. Buraczki obrać i pokroić w kostkę lub cienkie plastry. Ja zazwyczaj małe buraczki kroję w plastry, a te nieco większe najpierw kroję w ćwiartki, a następnie w plastry. Ewentualnie na koniec dodać jeszcze soli, soku z cytryny lub cukru do smaku. Co ciekawe, zauważyłam że botwinkę albo się kocha i czeka na nią z utęsknieniem cały rok albo nienawidzi. Podawać z jajkiem na twardo i drobno posiekanym koperkiem. Bardzo aromatyczna, cudownie czerwona zupa z botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka. Na początku zdjąć powstałą na powierzchni pianę.