Najlepszy tradycyjny chłodnik

Obiad
27.06.2017 16:35
Najlepszy tradycyjny chłodnik

Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki: – chłodnik z pomidorów i arbuza – chłodnik z ogórków – chodnik z ogórkiem i awokado – gazpacho Przygotowanie: ok 20 minut Składniki: – 250 ml kefiru – 2 średnie buraczki (jeśli uda Wam się dostać botwinkę możecie przygotować chłodnik z jej dodatkiem) – 4-5 krótkich ogórków gruntowych – 6-8 rzodkiewek – 2-3 ugotowane jajka (opcjonalnie) – 5-6 łyżek posiekanego koperku – sok z połowy cytryny – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mój chodnik zrobiłam z buraczkami ze względu na dostępność w sklepie. Chłodnik według mnie najlepiej przygotować dnia poprzedniego, po dobie w lodówce jest zdecydowanie lepszy i bardziej wyrazisty w smaku. Jajka mogą być opcją dodatkową, wolę je dodawać na wierzch w postaci połówek lub ćwiartek dodatkowo ozdabiając zupę. Do tego dodajcie pokrojonego w plasterki lub półplasterki ogórka, podobnie pokrójcie rzodkiewki (ja kroję w półplasterki). Dodajcie posiekany drobno koperek, sok z połowy cytryny a na końcu sól i pieprz.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/przepis-na-chlodnik/