Składniki
- arbuz
- 500 ml śmietany 36%
- aromat wanilinowy
- barwniki do ciast (niebieski i czerwony)
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji
Przepis
Śmietankę ubijamy z dodatkiem aromatu waniliowego.
Arbuza obieramy za pomocą ostrego noża począwszy od odcięcia wierzchołków, następnie ustawiamy go pionowo i pozbywamy się pozostałych skórek.
Tak przygotowanego arbuza dokładnie wycieramy przy pomocy papierowych ręczniczków, ten zabieg spowoduje, że bita śmietana będzie dobrze przywarła do pojedynczych ścian naszego arbuza.
W tym momencie najlepiej umieścić naszego arbuza na tacy lub talerzu na którym będziemy podawali nasz tort. Kolejnym krokiem jest naniesienie za pomocą szpatułki bitej śmietany, począwszy od górnej części arbuza.
Do dekoracji powinniśmy odłożyć ¼ bitej śmietany. Odłożoną bitą śmietanę dzielimy na dwie części i barwimy na dowolne dwa kolory ( w naszym przypadku jest to niebieski i czerwony kolor).
Nasz tort dekorujemy w dowolny sposób bitą śmietaną oraz owocami. Tort przed podaniem należy schłodzić w lodówce.
I gotowe.
Smacznego