Ciasto Arbuzowiec

Ewelina
Ciasta
13.07.2015 12:29
Ciasto Arbuzowiec

Składniki

Biszkopt kakaowy:

3 jajka

3 łyżki cukru

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

1 łyżka oleju

Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki i kakao przesiewamy i dodajemy powoli mieszając do ubitych jaj. Na koniec dodajemy olej. Biszkopt pieczemy w blaszce wyłożonej papierem o wymiarach kartki a4 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

arbuzowiec2.jpg

Warstwa śmietankowa (przygotowujemy 2):

200 ml śmietanki kremówki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka żelatyny +odrobina wody do namoczenia

Zimną śmietankę ubijamy wraz z cukrem. dodajemy do niej żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną. Smarujemy ciemny biszkopt.

arbuzowiec4.jpg

Masa arbuzowa:

50 dag miąższu z arbuza (bez pestek, u mnie z ćwiartki owocu)

1 opakowanie galaretki truskawkowej

Miąższ kroimy w kawałeczki i dusimy na niewielkim ogniu przez 10-20 minut. Po tym czasie dodajemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę arbuzową wylewamy na śmietankę.

Biszkopt makowy:

4 białka

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 - 4 łyżki maku

Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy ocet oraz przesiane mąki wraz z makiem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni w blaszce o tych samych wymiarach co biszkopt kakaowy. Układamy go bezpośrednio na masie arbuzowej i smarujemy drugą porcją masy śmietankowej.

arbuzowiec.jpg

Przepis

Masa truskawkowa:

jedna lub dwie solidne garści truskawek (kroimy je na kawałki, 2 lub 3 części)

1 i 2/3 szklanki wody

1 opakowanie kisielu truskawkowego firmy Wodzisław

2 -3 łyżki cukru

1 czubata łyżeczka żelatyny + trochę do namoczenia.

Truskawki układamy na 2 warstwie śmietanki i zalewamy przygotowaną, wystudzoną masą (może się wydawać gęsta, ale po nałożeniu na ciasto się wyrówna). Zagotowujemy nieco ponad szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier. Gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Do gorącej masy dodajemy żelatynę, pod wpływem ciepła się rozpuści. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.