Są dwa przepisy z bobem: sałatka z botwinki na ciepło i sałatka z truskawkami z pesto z bobu. Nic tylko zimno i pada i zimno i pada na to miejsce w środku Europy – jak śpiewał Kazik:) Plusem wodnistej aury jest to, że Warszawa, zazwyczaj o tej porze roku wysuszona jak wiór, spłowiała od słońca i niewielkiej ilości deszczu jest soczyście zielona jak z pocztówki. Menu na cały dzień z kaloriami Obydwoje cały czas pracujemy z domu, nie mamy czasu na gotowanie, dlatego przyrządzamy potrawy proste, nie wymagające dużych nakładów pracy, szybkie do przygotowania. W zestawie na ten tydzień jest też niecodzienny przepis na szparagi oraz mega łatwa, ale sycąca jak porządny obiad, sałatka z fasolki i soczewicy. Wiemy, że nie każdy lubi botwinkę, co często wynika ze złych wspomnień z przeszłości, w których straszy zupa botwinkowa – kawałki czerwonych łodyg, pływające w różowym płynie, całość niespecjalnie pachnąca i lekko gorzka. Zresztą staramy się jeść dość regularnie i w miarę często, żeby uniknąć efektu wilczego głodu, kiedy po kilku godzinach postu człowiek rzuca się na jedzenie i pochłania w dużych ilościach. Dusimy ją w słodko-kwaśnym sosie i zjadamy, albo z młodymi ziemniakami, albo z batatami. Od pewnego czasu, oprócz menu na tydzień publikujemy w Niedzielnym Kucharzu menu na dzień. Wczoraj w Warszawie w kilka godzin spadło tyle deszczu co o tej porze roku w ciągu miesiąca. Właśnie zaczął się bobowy sezon i prawie codziennie zajadamy się bobem, młodziutkim, którego nie trzeba nawet obierać z łupinek i można jeść bez żadnych specjalnych dodatków. Sałatka z truskawkami, kurczakiem, sałata i pesto jest daniem dość nieoczywistym dla każdego kto boi się/nie próbował łączenia różnych smaków. Szparagi z sosem z suszonych pomidorów to lekki lancz, lub kolacja, danie łatwe i szybkie do zrobienia. Bardzo smakowite połączenie chrupkiej fasolki z miękką soczewicą; aromatyczny zestaw dymnej w smaku kiełbasy i miodowego dresingu. To pomysł i ogromna praca Agnieszki, która poświęca bardzo dużo czasu na skomponowanie zdrowych zestawów dań z dokładnym wyliczeniem kalorii. Sałatka z botwinki należy do tych dań, których raz spróbujesz i potem chcesz jeść na okrągło. Sami zresztą zobaczcie co znalazło się w menu na ten tydzień. Mamy nadzieję, że będą dla Was pomocne w układaniu menu na dzień. Warzywa 1 pęczek szparagów 1 duży kalafior 1 duży pęczek botwinki 1 kg bobu 1 kg ziemniaków 2 marchewki Polecamy steki z kalafiora, zapieczone z aromatyczną panierką. W dużej mierze są to sałatki, sycące, treściwe, które spokojnie mogą wystąpić w roli obiadu. Gorzej trochę z owocami: truskawkami i czereśniami, które są wyrośnięte, ale niedostatek słońca sprawia, że brakuje im słodyczy. Sałatka z fasolki szparagowej i soczewicy jest daniem, łatwym i szybkim. Kalafior bez przypraw nie smakuje najlepiej, natomiast dobrze przyprawiony zmienia się w delikates. Znajdziecie w nim propozycje na pięć dań, napakowanych warzywami i dobrym smakiem.