Duża proporcja występującego błonnika powoduje , że mąka z kokosa wchłania większe ilości wody dlatego aby przyrządzić wypieki z tego rodzaju mąki , przepis należy zmodyfikować i uwzględnić w nim większe ilości płynnych substancji ( czyli należy dodać około 1/3 więcej płynów; natomiast aby zastąpić w przepisie pszenną mąkę – mąką kokosową, należy dodać mąkę kokosową w około 1/3 części wymaganej mąki pszennej). Mąka kokosowa jest alternatywną mąką dla osób które nie mogą spożywać glutenu, ( mąka z kokosa jest przystosowana do pieczenia i jest ona często wybierana przez osoby z celiakiem; inne mąki bezglutenowe nadające się do pieczenia ciast to ryżowa, migdałowa, z płatków owsianych lub też tapioca). Z punktu widzenia dietetycznego, kokos jest bogaty w błonnik – ½ filiżanki mąki kokosowej zawiera około 24 gram błonnika, gdzie taka sama ilość mąki pełnoziarnistej to około 4 gramy błonnika. Przepis na Ciasto: ½ filiżanki ( miarki cup) rozpuszczonego masła ½ filiżanki mąki kokosowej 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczki sody oczyszczonej 6 jajek 2 łyżki mleka Odrobina soli 1 łyżeczka cukru waniliowego Kokos zawiera też spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego taki desery choć smaczne powinny być sporadycznym bywalcem na naszych stołach Polewa: 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki sera kremowego ( Philadelphia lub innego zamiennika) Przepyszne muffiny z mąki kokosowej z dodatkiem wonnego pomarańcza i aksamitnego serka mascarpone to doskonały przepis na deser.