Składniki: 1,5 l wody 2 pęczki koperku 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera mała biała część pora 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka masła sól pieprz (przepis na 4 porcje) lane kluski: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej szczypta soli Umyte i obrane jarzyny kroimy w kostkę średniej wielkości, umyty por kroimy w cienkie półplasterki, wszystko wrzucamy z masłem do rozgrzanego garnka, smażymy do lekkiego zrumienienia. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany koperek, sól i świeżo mielony pieprz. Zupełnie nic bym nie zmieniała w tym przepisie, nic a nic. Jajka, mąkę i szczyptę soli dokładnie łączymy w misce, ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.