Możemy w ten sposób wykorzystać ryż, który został nam z obiadu, a dodatki skomponować jak tylko lubimy - także w wersji mięsnej, np. z chudną wędliną 😉 Muffinki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik... 400 g pieczarek 200 g ryżu (2 torebki) 1 cebula 100 g sera żółtego 4 jajka 2 białka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie: Do drugiej miski wbijamy jajka oraz białka, rozbełtujemy, lekko przyprawiamy solą oraz pieprzem i wlewamy do miski z ryżem i pieczarkami. Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Babeczki jajeczne z ryżem i pieczarkami to pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Podajemy na ciepło lub na zimno. Wierzch posypujemy żółtym serem startym na tarce o małych oczkach. Ugotowany ryż odcedzamy, wsypujemy do miski i mieszamy z pieczarkami.