Farfalle w zielonym towarzystwie

Ewa
Makarony
06.06.2017 8:28
Farfalle w zielonym towarzystwie

Powiem Wam jednak, że i bez parmezanu było pyszne, choć niebawem mam w planach powtórzyć już w pełnej wersji;) 200 g mrożonego groszku 100-150 g groszku cukrowego 1 duży por 1 cebula 150 g wędzonego boczku 250 g makaronu farfalle 2 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżki mąki 250 ml kremówki 250 ml bulionu warzywnego duży pęczek natki pietruszki parmezan sól, pieprz Mrożony groszek przesypujemy na sito i odkładamy do rozmrożenia. Zrumieniony zbieramy z patelni i odkładamy na bok, a na wytopionym z boczku tłuszczu (gdyby nie było go zbyt dużo należy dolać 1 łyżkę oleju) podsmażamy cebulę i pora. Po około 5 minutach od zagotowania dodajemy rozmrożony groszek i groszek cukrowy i gotujemy dalej aż do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (u mnie wystarczyły 3 minuty, by mrożony groszek zmięknął, a groszek cukrowy wciąż pozostał półtwardy). Udostępnij Zapisz Makaronowe kokardki podane razem z zielonym oraz cukrowym groszkiem, porem oraz sosem z dodatkiem boczku i pietruszki. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pyszne i lekkie danie, które przygotowałam dziś po raz pierwszy, ale już teraz wiem, że na pewno będą powtórki. W razie gdyby sos za bardzo się zagęścił dolewamy jeszcze około 1/2 szkl. Makaron podajemy wymieszany z sosem, posypany tartym parmezanem. Zdradzę Wam w sekrecie, że pomyślałam o makaronie, bo miałam końcówkę parmezanu. Do sosu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz podsmażony boczek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/06/06/farfalle-w-zielonym-towarzystwie/