Składniki: 3 średnie okrągłe cukinie 120 g surowego ciemnego ryżu 10 zielonych oliwek 6 suszonych pomidorów w zalewie garść świeżej bazylii 1 średnia chili 1 mała cebula sok z połowy z cytryny olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 3 porcje) Resztę cukinii, która nam została z wydrążania, możemy zużyć do zrobienia zupy krem, placków, pasty lub po prostu, dodać do mojego przepisu zamiast ciemnego ryżu. Po ugotowaniu, ryż przekładamy do miski, dorzucamy resztę produktów, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, sokiem z cytryny, dorzucamy pokrojoną bazylię. My nie jest jakimś wielkim entuzjastą cukinii, ale czasami ze średnim bólem wypisanym na twarzy, zje. Oliwki, pomidory i chili kroimy na mniejsze kawałki i smażymy chwilę z cebulą. Cukinie myjemy, odcinamy górną część (tak jak to wygląda na zdjęciu), wydrążamy, faszerujemy i zamykamy kapeluszem. Do ciemnego ryżu też już się tak przyzwyczailiśmy, że zwykły biały nie pasi.