Makaron z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym

Ewa
Makarony
06.06.2017 8:31
Makaron z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym

1 pęczek zielonych szparagów 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 500 ml śmietany 30% 2 szczypty gałki muszkatołowej 500 g makaronu np świderki lub penne kilka-kilkanaście pomidorków koktajlowych niewielka ilość masła niewielka ilość oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól morska Szparagi gotowane wg czasu podanego powyżej wychodzą al dente – osobiście takie smakują mi najbardziej, jeśli jednak Wy wolicie bardziej ugotowane, potrzymajcie je w wodzie nieco dłużej – najlepiej jednego wyjąć z wody i sprawdzić jaka miękkość najbardziej nam odpowiada. Umieszczamy w garnku z osolonym wrzątkiem i gotujemy pionowo (tak, by główki nie były zanurzone we wodzie – są one na tyle delikatne, że dojdą od samej pary) około 3 minuty. Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki i 2 spore szczypty gałki muszkatołowej. Nie wiem gdzie ja się uchowałam, że wcześniej jakoś ani nie miałam okazji, ani nawet chęci by ich spróbować. Za pierwszym razem ich nie obrałam, bo wyczytałam gdzieś, że tych zielonych obierać nie trzeba, a później trochę mi to przeszkadzało, więc to już pewnie rzecz gustu. Jeśli lubicie mięsny dodatek, można nawet zwiększyć ich ilość do 4 (ja wykorzystałam 4 nieduże filety o wadze nie przekraczającej 550g). Uwagi: Filety z kurczaka kroimy na plastry, dlatego lepiej sprawdzą się mniejsze sztuki. Jeśli przygotowujecie szparagi po raz pierwszy zawsze można obrać tylko tą dolną część lub usunąć te hmm… wypustki (osobiście obieranie rozpoczynam tuż pod główką). Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju, dodajemy odrobinę masła i wkładamy kurczaka. Jeśli macie wątpliwość w którym miejscu należy odciąć końcówkę szparaga, wygnijcie go, a końcówka sama złamie się w odpowiednim miejscu. Umyte szparagi umieszczamy na desce do krojenia, odcinamy zdrewniałe końcówki, następnie obieramy je i tak przygotowane obwiązujemy sznurkiem. A tu proszę – taka niespodzianka – szparagi są pyszne;) A zwłaszcza według tego przepisu:)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/05/08/makaron-z-kurczakiem-i-szparagami-w-sosie-smietanowym/