Składniki: 250 g margaryny 2 1/2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) 5 łyżek wody 1 1/3 szklanki cukru około 42 g gorzkiej czekolady (u mnie z kandyzowaną skórką pomarańczową) 2 łyżki syropu barmańskiego deserowego o smaku wanilii meksykańskiej Victoria Cymes 3 jajka M 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki pszennej mała szczypta soli do posypania po wierzchu – orzechowy krokant Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy margarynę, cukier, dodajemy 5 łyżek wody, ciemne kakao i połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladą. Dziś zapraszam Was na czekoladowe ciasto aromatyzowane syropem o smaku wanilii meksykańskiej. Smacznego Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook “Ciasto na niedzielę. Następnie dodajemy 2 łyżki syropu o smaku wanilii meksykańskiej, dokładnie mieszamy. Całość wstawiamy na mały gaz, co jakiś czas mieszamy aż do rozpuszczenia i całkowitego połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Postanowiłam dodać do ciasta (i polewy jednocześnie) syrop barmański deserowy o smaku wanilii meksykańskiej. Przestudzone ciasto wyciągamy z formy i polewamy odstawianą (3/4 szklanki) masą czekoladową. Idealne na słodkie chwile w towarzystwie ukochanej osoby 🙂 Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia składników. Przygotowałam je specjalnie na moją 5 rocznicę ślubu.