Najlepsze ciasto rabarbarowo-jabłkowe

Magdalena
Ciasta
05.06.2017 22:03
Najlepsze ciasto rabarbarowo-jabłkowe

Składniki: (na tortownice 24 cm lub mniejszą) - 1 duża łodyga rabarbaru - 2 małe jabłka - niepełna szklanka cukru* + 2 łyżki cukru do owoców - 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) - 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki oleju rzepakowego - 4 małe jajka *pisząc niepełna szklanka mam na myśli około 4/5 szklanki (ułamek 0,8) Przygotowanie: Rabarbar (u mnie jedna duża łodyga) tniemy wzdłuż, a następnie w paseczki. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, najpierw mieszamy ją w ciasto, a później miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. W mojej opinii, to najlepsze ciasto z rabarbarem i jabłkami, jakie do tej pory upiekłam. Najlepsze ciasto rabarbarowo-jabłkowe Dziś zapraszam Was na jedno z moich ukochanych ciast. Rabarbar i jabłka wykładamy tak, aby sok który puściły pod wpływem cukru został w misce. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną tortownicy (u mnie 24 cm). Ciasto rabarbarowo-jabłkowe przygotujecie zaledwie w kilka chwil. Na ciasto wykładamy przygotowany wcześniej rabarbar z jabłkiem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy niepełną szklankę cukru i 1 łyżkę budyniu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/najlepsze-ciasto-rabarbarowo-jablkowe/