witamina D - pełni bardzo ważne role w naszym organizmie, m.in: bierze udział w procesie podziału komórek, pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu oraz w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Wszystkie wymienione składniki odżywcze występujące w mięsie z indyka poprawiają funkcjonowanie organizmu, wpływają korzystnie na samopoczucie i wygląd, a niektóre z nich np. witamina D i B12 także pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dodatkowo, witamina D zawarta w mięsie indyczym pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz mięśni. witaminy z grupy B : * B6 - m.in. przyczynia się do utrzymania zarówno prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu, jak i metabolizmu energetycznego. Indyk - walory odżywcze Mięso z indyka to mięso drobiowe, które może pochwalić się wysoką zawartością białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. W Polsce indyki pojawiły się dopiero w XVII wieku, ale najpierw jako ozdoby w parkach zamożnych ludzi, a dopiero później na stołach. Poza tym, mięso z indyka ma niską zawartość sodu, a ograniczenie sodu w diecie pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Indyk zawiera również cenne witaminy i minerały: potas - pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Składniki: 2-3 skrzydła z indyka 1 łyżka sezamu pęczek szczypiorku Marynata: 5 łyżek sosu sojowego jasnego 2-3 łyżki oleju 2-3 łyżki miodu płynnego 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Marynata: Można doszukać się w nim wielu smaków i przygotować z niego zarówno proste potrawy na co dzień, jak i wykwintne na specjalne okazje. W żywieniu indyków stosowane są jedynie probiotyki, kwasy tłuszczowe oraz naturalne preparaty ziołowe, które mają na celu wzmocnienie układu immunologicznego oraz zadbanie o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego ptaków. Początkowo było to mięso bardzo luksusowe i wykwintne, spotykane jedynie w domach najbogatszych, a z czasem zaczęło się pojawiać na stołach klasy średniej. - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Skrzydełka z indyka są delikatne w smaku i mają niską zawartość tłuszczu, dlatego świetnie nadają się do przygotowania baz do zup. B3 (występuje w filecie i udzie indyka bez skóry) - przyczynia się do zmniejszenia uczucie zmęczenia i znużenia oraz pomaga zachować zdrową skórę. Dodatkowo filet oraz udo z indyka (bez skóry) posiadają niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, których ograniczanie spożywania przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Następnie rozcinamy worek i układamy w naczyniu żaroodpornym, w którym się piekły. Udziec z indyka - ciemne mięso o wyrazistym smaku i mniejszej kruchości niż pierś z indyka. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 80-90 min. (w zależności od wielkości skrzydeł). Warto podkreślić, że od 2006 roku w UE zakazane jest stosowanie antybiotyków i innych stymulatorów wzrostu w żywieniu drobiu. Historia indyka Indyk pochodzi z Ameryki Północnej, który początkowo był hodowany w celach rytualnych, a następnie został pożywieniem dla mieszkających tam Indian. Pierś z indyka - jasne i chude mięso, które charakteryzuje się kruchością oraz delikatnością. Każdy hodowca musi posiadać szeroką wiedzę dotyczącą zasad chowu i musi przestrzegać zasad technologii i higieny, które dotyczą warunków w wychowalniach, stałego dostępu do pasz i wody oraz ogrzewania i wentylacji, by zapewnić odpowiednie warunki środowiskowe dla indyków. Pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych oraz utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Następnego dnia wyciągamy z lodówki i odstawiamy na około godzinę w temperaturze pokojowej. Obecnie mięso z indyka doceniane jest na całym świecie, szczególnie przez osoby dbające o zdrowy styl życia. Indyk - walory smakowe Mięso z indyka, oprócz wartości odżywczych, doceniane jest również za walory smakowe, gdyż jest mięsem wyjątkowym i różnorodnym.