Sos: 3-4 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno 2 łyżeczki wody sól, pieprz, cukier Dzięki tej sałatce zaczęłam też szukać innych przepisów na dania ze szparagami i tak też wpadłam na ten przepis. 6-8 małych ziemniaków pęczek zielonych szparagów około 150 g tuńczyka w oliwie (polecam taki w słoiczku) 4 jajka sałata rzymska lub strzępiasta Następnie kroimy ukośnie na mniejsze kawałki (na 3 części). Mam więc do niej duży sentyment, dlatego i w tym roku nie mogło jej zabraknąć na moim stole. Dodajemy do niej również ziemniaki, szparagi, jajka oraz osączonego z oliwy i rozdrobnionego na mniejsze części tuńczyka. Po wystudzeniu obieramy i kroimy na mniejsze części. Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie.