- pół łyżeczki proszku do pieczenia - 400 g rabarbaru - 200 g malin (u mnie mrożone) Kruszonka: - 180 g zmielonych migdałów - 100 g cukru - 16 g cukru wanilinowego - 100 g masła, roztopionego zmielonych migdałów - 1 jajko - 4 żółtka - 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków - 120 g masła Jedno z moich ulubionych ciast z rabarbarem – mięciutkie, o nieco ziarnistej konsystencji i rewelacyjnym smaku. Jedno całe jajko oraz 4 żółtka miksujemy razem z cukrem przez około 6-10 minut. Miało być na weekend, w pierwszym dniu po upieczeniu praktycznie nic po nim nie zostało…. no, może poza pysznym wspomnieniem i chęcią na powtórkę, jak najszybszą powtórkę:) - 1 i 1/4 szkl. Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków, więc wiadomo – musi być pysznie. Na cieście rozkładamy owoce (rabarbar i maliny – bez wcześniejszego rozmrażania) i przykrywamy kruszonką. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym