Składniki: (na 10 sztuk) 40g świeżych drożdży 220g ciepłego mleka 500g mąki pszennej + 2 łyżki cukier waniliowy 1 łyżeczka esencji waniliowej 100g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 80g stopionego masła 2 jabłka 1/2 puszki kajmaku 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru pudru+2 łyżki wody na lukier Wykonanie : do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru, łyżką mąki i połową porcji ciepłego mleka. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odrywać kawałki ciasta, spłaszczyć je lekko na okrągłe placuszki. Pół szklanki cukru pudru utrzec na lukier z 2 łyżkami wody. Jeśli będzie bardzo gęste i ciągnące się, dodać 2 łyżki mąki i raz jeszcze wyrobić. Wymieszać, miseczkę przykryć ściereczką, odstawić na 15min w ciepłe miejsce. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Do głębszego naczynia lub misy przelać zaczyn, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.