Błonnik 3.2 g Witamina C 9 mg Sód 2 mg Potas 136 mg Wapń 52 mg Fosfor 24 mg Magnez 13 mg Żelazo 0.6 mg Cynk 0.13 mg Miedź 0.05 mg Mangan 0.16 mg Jod 2.3 mg Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: ------------------------------------------------------------- Kakaowe ciasto z rabarbarem 120 minut Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Składniki Na ciasto: 250 g zimnego masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 3 łyżki kakao 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 1000 g rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu bułka tarta Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli, kakao i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. Serdecznie Wam polecam to kakaowe ciasto z rabarbarem, jest upieczone na bazie kruchego ciasta, w środku jako nadzienie mamy rabarbar, a na wierzchu przykryte jest bezową chmurką. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Rabarbar potocznie uważany jest za owoc, ponieważ z reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem zapiekane pulpeciki wieprzowe - też było pysznie. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika. Rabarbar inaczej nazywany rzewieniem, jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych i jest warzywem, które pochodzi z rejonów Azji. Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę o wymiarach 30 x 40 cm. Jednak w spożywaniu rabarbaru należy zachować umiar, ponieważ zawiera duże ilości szczawianów, które wiążą wapń i usuwają go z organizmu. Rabarbar kroimy w plastry, wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. I właśnie dlatego pojawiają się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem czy jednak może owocem. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na rabarbar. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.