Mąka gryczana zawiera także nutraceutyki czyli substancje mające pozytywny wpływ na nasze zdrowie (na przykład, dwa rodzaje białek znajdujących się w ziarnach gryki nie ulega trawieniu enzymatycznemu; nietknięte białka migrują do jelita grubego i tam zapobiegają absorbcji cholesterolu – między innymi z tego powodu stwierdza się iż mąka czy kasza gryczana może mieć prozdrowotne bo obniżające cholesterol działanie – efekt ten został zaobserwowany w badaniach in vivo;). Przepis na Zdrowe Gofry z Mąki Grycznanej 1 filiżanka ( 120 gram) mąki gryczanej 1 ¼ filiżanki ( 292 ml) kefiru ¼ filiżanki ( 60 ml ) oleju lub rozpuszczonego masła 1 jajko ( wersja dla wegetarianów może zawierać nasiona chia lub tofu ) Cynamon Wanilia (jeżeli dodajemy olejek waniliowy wtedy taką wanilię mieszamy z mokrymi składnikami) 1. W jednej misce mieszamy mokre składniki czyli jajko, olej , kefi . Mąka gryczana jest mąką z pełnego przemiału która bogata jest w błonnik; według USDA, 25 gram mąki gryczanej to około 10 % dziennego zapotrzebowania na tą substancję. Wyśmienicie komponują się z syropem klonowym , a śniadanie w ich towarzystwie to istna uczta dla podniebienia. 2. W odzielnej misce mieszamy składniki suche czyli mąkę gryczaną, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wanilię. Gofry z mąki gryczanej to jednak zdrowsza i odżywcza wersje tego uwielbianego przez nas deseru/śniadania. Tradycyjne Belgijskie gofry różnią się znacznie od zamieszczonego przeze mnie przepisu – przede wszystkim Belgijskie gofry zawierają większą ilość cukru.