Przepis
Składniki:
175 g masła
5 łyżek śmietany kremówki 48%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
225 g maki pszennej
100 g zmielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g cukru
5 jaj
300-400 g mrożonych malin
50 g bez
Masło rozpuszczamy.
Zdejmujemy z palinka, dodajemy śmietanę kremówkę i ekstrakt z wanilii.
Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut, aż do momentu uzyskania puszystej konsystencji.
Następnie wlewamy rozpuszczone, ostygnięte masło.
Ubijamy krótka chwilę.
Kolejno dodajemy wymieszaną mąkę.
Ponownie ubijamy do połączenia się składników.
Wsypujemy połowę malin i delikatnie mieszamy łyżką.
Formę prostokątna o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto. Na wierzch rozrzucamy pozostałe maliny i pokruszone bezy.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche.
Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Posypujemy cukrem pudrem.
Możemy podawać z bitą śmietaną.