Ciasto z malinami i bezą

Krzysztof
Ciasta
25.10.2014 9:03
Ciasto z malinami i bezą

Przepis

Składniki:

175 g masła

5 łyżek śmietany kremówki 48%

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

225 g maki pszennej

100 g zmielonych migdałów

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

200 g cukru

5 jaj

300-400 g mrożonych malin

50 g bez

Masło rozpuszczamy.

Zdejmujemy z palinka, dodajemy śmietanę kremówkę i ekstrakt z wanilii.

Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut, aż do momentu uzyskania puszystej konsystencji.

Następnie wlewamy rozpuszczone, ostygnięte masło.

Ubijamy krótka chwilę.

Kolejno dodajemy wymieszaną mąkę.

Ponownie ubijamy do połączenia się składników.

Wsypujemy połowę malin i delikatnie mieszamy łyżką.

Formę prostokątna o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wlewamy ciasto. Na wierzch rozrzucamy pozostałe maliny i pokruszone bezy.

Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.

Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche.

Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Posypujemy cukrem pudrem.

Możemy podawać z bitą śmietaną.