Składniki na 1-2 porcje: – 2 jajka, małe – 1 awokado – 1 plaster boczku – 1 łyżeczka szczypiorku, posiekanego – ½ plastra sera Uwielbiam jajecznice, jajka na twardo, na miękko, sadzone, ale jajka zapiekane w kokilkach lub w awokado to po prostu śniadanie mistrzów. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wkładamy plaster boczku i obsmażamy z dwóch stron na krucho. Osobiście jestem zwolenniczką śniadań na słono, więc zazwyczaj rankami na stole pojawiają się właśnie jajka. Kiedy z rana nigdzie się nie spieszę to pozwalam sobie na takie królewskie śniadanie. Zdejmujemy z patelni, a gdy ostygnie, kruszymy lub siekamy go na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.